Skip links

Ik wens je veel personeel

Regelmatig spreek ik ondernemers over de groei van hun bedrijf. Ondernemers die het zo goed doen dat het aantal personeelsleden automatisch is meegegroeit. Super toch! Zou je denken…

Een situatie creëren waarbij je medewerkers aanneemt zodat jij als ondernemer je kunt bezighouden met het ‘echte werk’. Dat je kunt doen wat jij leuk vindt en tijd hebt om nieuwe kansen aan te grijpen.

Toch is de realiteit vaak anders. Met de groei van je personeel, neemt ook het gedoe toe. De uitdrukking “Ik wens je veel personeel” wordt dan ook geassocieerd met het hebben van veel zorgen en ‘gedoe’.

‘Mijn medewerkers moeten gewoon doen waar ze voor betaald worden.’

In gesprekken met ondernemers gaat het vaak over hoe je om kan gaan met het ‘gedoe’ onder personeel. Opmerkingen als ‘Als ik medewerkers een opleiding aanbied, zijn ze daarna direct weg’ of ‘Ze moeten gewoon doen waar ze voor worden betaald’ komen wel eens voorbij. Ondanks dat die laatste opmerking waar is, is het geen oplossing voor het ‘gedoe’.

3 eisen om medewerkers aan je bedrijf te binden

Om medewerkers te binden aan je onderneming, zijn er 3 ‘eenvoudige’ eisen:

Respect

Neem een medewerker serieus en behandel hem/haar met respect.

Reflect

Geef een medewerker uitdagend werk waarin hij/zij zich kan ontwikkelen.

Reward

Betaal een medewerker marktconform en zorg voor goede arbeidsomstandigheden.

Voldoe je als ondernemer aan één van deze eisen niet, dan betekent het hebben van veel personeel mogelijk veel zorgen en ‘gedoe’.

Een team dat voor je werkt in plaats van tegen je!

4 tips hoe je het ‘gedoe’ in je team kunt voorkomen

In deze blog geef ik 4 tips hoe je het ‘gedoe’ kunt voorkomen zodat jij als ondernemer je weer meer kunt focussen op datgene waar je het meeste energie van krijgt: ondernemen.

Duidelijkheid is vriendelijk Onduidelijkheid is onvriendelijk

Wees duidelijk

Duidelijkheid en helderheid over wederzijdse verwachtingen is een middel om de veiligheid binnen je bedrijf te bevorderen.

Helder zijn over wat je wel en niet van je medewerkers verwacht; vage doelen stellen en verwachtingen niet echt expliciteren en vervolgens teleurgesteld zijn omdat er niet uitkomt wat je verwacht had, maakt samenwerken ingewikkeld en ‘onveilig’.

Brene Brown (aff.) noemt dit: ‘Duidelijkheid is vriendelijk, onduidelijkheid is onvriendelijk.’

Maak keuzes

Het is belangrijk om keuzes te maken, te durven maken. Heb je vanaf het eerste gesprek al het gevoel dat er iets niet klopt bij een sollicitant? Neem hem of haar dan niet aan, ook niet als er geen andere kandidaat is. Heb je te veel op je eigen bordje liggen? Delegeer dan! Geef je medewerkers de kans om daarin te groeien. Botert het niet tussen collega’s? Ga het gesprek aan en onderneem actie.

Maak een keuze:

1. Frustratie of 2. Acceptatie

Accepteer

Accepteer dat het ‘gedoe’ erbij hoort.

  • Accepteer dat je medewerkers fouten maken, daar leren ze van.
  • Accepteer dat ze het niet precies hetzelfde doen als jij.
  • Accepteer dat je moet investeren in je personeel.
  • En accepteer dat je niet alles alleen kan.

Als je dat kan, dan worden medewerkers weer iets om blij van te worden. Het is tenslotte het meest waardevolle goed in jouw onderneming.

Durf als ondernemer te leiden

Het belang van durven leiden. Dat betekent niet dat je als leider alles moet weten. Het is waardevol om de juiste vragen te durven stellen en nieuwsgierig te zijn. Dat levert meer op dan alleen jouw kennis te delen. Een echte leider gaat moeilijke gesprekken en situaties niet uit de weg en zal zich kwetsbaar durven opstellen. Mocht je over dit thema graag meer weten, dan is dit boek echt een aanrader: Durf te leiden – Brené Brown (aff.)

Wees het ‘gedoe’ voor!

Om de groei met je onderneming voort te zetten is het dus waardevol om dat ‘gedoe’ voor te zijn.
Ik wens je toe dat je weer de snelheid van de beginjaren van je onderneming kunt ervaren. Een team dat voor je werkt in plaats van tegen je. Een team dat in je voordeel werkt. Een team dat vrijheid geeft. Zodat jij je bezig kunt houden met het pakken van nieuwe kansen. Een team dat doet waarvoor het is aangenomen en zelfs een stapje meer. Op die manier worden de beste resultaten behaald.

De groei en ontwikkeling van mensen is de hoogste roeping van leiderschap

Dus ik sluit af met:

Ik wens je veel personeel toe!

G R A T I S Resultaatsessie

  • Heb je op dit moment veel gedoe binnen je team?
  • Merk je dat je vooral operationeel aan het managen bent?
  • Ervaar je stress rondom het functioneren van je team?

Zou je willen dat het leidinggeven je makkelijker afgaat. Laten we dan eens uur 1 uur samen sparren gericht op jouw situatie waarin ik graag eens met je meedenk en je voorzie in een aantal praktische tips.

Deze resultaatsessie is GRATIS te boeken. 

Als je nog meer wilt lezen hierover dan verwijs ik je graag naar mijn Gratis E-Book met 4 Gouden tips waar je al gelijk mee aan de slag kan.

 

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl