Skip links

Klaar met brandjes blussen?

Je medewerkers zijn stuk voor stuk goed in hun werk en toch krijg je je ambities voor je bedrijf niet van de grond. Ze blijven maar brandjes blussen en doen alles adhoc. Dat levert natuurlijk niet de resultaten op die je wilt en dat frustreert je als ondernemer steeds meer. In deze blog neem ik je mee in hoe jouw leiderschap als ondernemer dit kan doorbreken.

Geleefd worden door de waan van de dag

Geleefd worden door de waan van de dag. Of we het gebruiken als excuus of rechtvaardiging laat ik even in het midden. Veel teams en organisaties zijn continue druk met het blussen van brandjes. En daardoor werk je niet aan de ambities die jij als ondernemer voor ogen hebt.

 

Foto: Matt Chesin

Drie situaties binnen teams waarbij we vanuit leiderschap adhoc reageren:

  • Medewerkers ervaren een hoge werkdruk.

Het loopt daardoor niet lekker in je team. De enige oplossing die wordt gezien is dat er nu een nieuwe medewerker moet worden aangenomen. Of verantwoordelijkheden juist zijn belegd, medewerkers de juiste kwaliteiten hebben voor de taak of voldoende zijn toegerust wordt volledig overgeslagen.

  • Een medewerkers functioneert onder de maat.

Als ondernemer gaan we dit moeilijke gesprek uit de weg omdat we de reactie van die medewerker niet in de hand hebben en er eerlijk gezegd ook tegenop zien. Terwijl dit het functioneren van het team ook sterk kan beïnvloeden.

  • We raken gestresst of de kluts kwijt als we niet snel genoeg een oplossing hebben.

En daarom gaan we maar doen en pakken we de eerste voor de hand liggend oplossing aan.

In de actie-stand

Het lijkt soms net of we liever een slechte en snelle oplossing hebben waardoor we tot actie kunnen overgaan dan dat tot we hebben vastgesteld wat het probleem eigenlijk is. We gaan snel over tot actie zonder de kern van het probleem te ontleden. En juist in het werken met teams is de impact van deze aanpak heel groot.

Wat we kunnen leren van Einstein

Einstein zegt het heel mooi. Hij zegt niet zozeer dat hij slim is, maar dat hij gewoon langer bij een probleem blijft stilstaan. En als je het mij vraagt heeft hij daar een kern waar het in teams vaak misgaat. Einstein zegt:

” Als ik een uur had om een probleem op te lossen, zou ik vijfenvijftig minuten nadenken over het probleem en vijf minuten over de oplossingen.”

Het succes van veel ondernemers is ontstaan vanuit een kans zien en van daaruit snel te schakelen. Doordat ondernemers vaak van veel lopende zaken wat weten, pakken ze snel van alles op. Als er een crisis is wordt er altijd naar jou gekeken. En vaak is het makkelijker om even snel dat belletje tussendoor te doen. Voor je het weet wordt de norm om brandjes te blussen dus door jou als ondernemer gelegd. Want als je grote doelen wilt behalen, moet je niet eerst bezig zijn met alle adhoc/secundaire dingen.

Goed voorbeeld doet volgen

Om deze manier van werken te doorbreken moeten we beginnen te kijken naar jouw rol als leider. Als jij zegt dat je het belangrijk vindt om vanuit ambities te werken, maar je reageert zelf heel adhoc/ korte termijn op situaties zal dit je team niet helpen. Sterker nog het zal ze in verwarring brengen. Als wat jij zegt en wat jij doet hetzelfde is, zal je omgeving je daarin volgen.

“Medewerkers hebben niet een ambitie nodig om na te zeggen maar een voorbeeld om te volgen.”

Kort voorbeeld om dat te illustreren:

Tegen jouw medewerkers: “Kom op tijd op je werk.”
Jij komt op tijd op jouw werk.
Jouw medewerkers zullen op tijd komen.

Als wat jij zegt en wat jij doet hetzelfde is, zal dit ook zichtbaar worden in jouw omgeving.

De andere kant wordt ook zichtbaar als jij als ondernemer zegt:

Tegen jouw medewerkers: ‘Kom op tijd op je werk.’
Jij komt regelmatig te laat op je werk.
Sommige medewerkers zullen op tijd komen en anderen niet.

Mensen leren voor 89% door waarneming. Daarom is het aannemelijk dat hoe meer jouw medewerkers jou als leider als consistent in woord en daad zullen ervaren, hoe meer zij ook consistent en loyaal zullen zijn.

Foto: Leon Contreras

Van brandjes blussen naar georganiseerd fikkie stoken

Prioriteiten stellen is nog zo eenvoudig niet. Vaak zijn de dingen niet zwart of wit, maar liggen in een grijs gebied. Als je de volgende vragen scherp hebt, kan je je team helpen om minder brandjes te blussen en meer georganiseerd aan het werk te gaan. Het is belangrijk om deze vragen in de eerste plaats aan jezelf te stellen, voordat je je team daarin meeneemt:

Wat wordt er van mij verwacht?

Deze vraag scherpt je aan in de dingen die jij moet doen die niemand anders kan doen? Deze dingen, wat ze ook mogen zijn, moeten hoog op de prioriteitenlijst komen te staan. Hiermee kan je ook onderscheid maken tussen wat jij moet doen en wat aan iemand anders gedelegeerd kan worden.

Welke dingen leveren me het meeste resultaat op?

Een vraag die je daarbij kan helpen is in hoeverre je wel de dingen doet waar je goed in bent. Zodat je bijdraagt aan het succes van je onderneming.

Welke dingen doe ik het liefste?

We leveren het beste werk af wanneer we het ook graag doen. Als de vereisten van jouw werk overeenkomen met jouw sterke punten en het doen van die dingen die je grote voldoening schenkt, dan zal je succesvol zijn als je ook nog je prio’s ten uitvoer brengt.

“Een leider weet ‘nee’ te zeggen tegen het goede om ‘ja’ te kunnen zeggen tegen het beste.”

Denk deze week nog eens aan Einstein

Denk deze week nog eens aan Einstein. Stel deze week eens een vraag voordat je tot actie overgaat, blijf eens wat langer bij het probleem stilstaan waardoor je van adhoc naar effectieve besluiten kunt gaan. En wees je ervan bewust dat of jij nou brandjes blust of georganiseerde fikkies stookt, dit invloed heeft op hoe jouw medewerkers je daarin volgen!

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor is adviseur/ sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help bedrijven om concrete stappen voorwaarts te zetten in de ontwikkeling en professionalisering van de organisatie waarbij medewerkers vanuit hun talent samenwerken. Dit doe ik altijd in een goede sfeer, in verbinding, waarbij er altijd wordt gezocht naar de echte verhalen.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken via petri@paktdoor.nl