Skip links

7 redenen voor een ondernemer om op vakantie te gaan!

Een beetje ondernemer herkent dit voorbeeld wel.

Jan is ondernemer, maar ook echtgenoot en vader van 3 kinderen. Jan wordt ongeveer 10 keer per dag gebeld op zijn vakantie en hij neemt altijd op. Soms foetert hij, geregeld wordt er onderhandeld, maar Jan moet en zal de telefoon oppakken. Op de vraag of dat zijn onderneming er slecht voor staat, antwoord hij: Nee, dat is niet het geval. Heeft Jan geen goed team thuis? Integendeel zo verzekerde Jan me, hij heeft een uitstekende bedrijfsleider en een team dat altijd goed voor de belangen zorgt. Wat was het probleem?

Jan kan niet loslaten.

De feiten over ondernemers en vakantie

Volgens onderzoek van Teamleader gaat één op de acht ondernemers nooit op vakantie. Ze kunnen de regie over hun werk niet loslaten of hebben geen tijd. Het percentage dat – in een rustige periode – wel vrij neemt, ongeveer 61%, geeft aan dat het moeilijk loskomt van werk. Ruim een kwart van hen blijft daarom continu met het thuisfront in contact en 43% blijft tijdens vakantie bereikbaar voor belangrijke zaken.

“Het is nou eenmaal sneller als ik het zelf doe!”

‘Het bedrijf kan niet zonder mij’

Met de vele verantwoordelijkheden van een ondernemer is het moeilijk om het werk los te laten. Je hebt er ook zelf voor gekozen om te gaan ondernemen. Jij weet vaak van alle lopende zaken wel wat. En als er een crisis is wordt er altijd naar jou gekeken. En heel eerlijk het is nu eenmaal sneller en makkelijker om vaak even zelf dat belletje te doen.

Hoe zou het zijn als je bedrijf doorgaat zonder jouw aanwezigheid?

Loopt alles door binnen je bedrijf alsof je er wel bent?

Je kunt zo veel redenen bedenken om werk niet uit handen te geven  en het zijn ook nog eens goede redenen. Maar wegen deze redenen op tegen de effecten als je het wel zou doen?
Het is nuttig voor de gezondheid en groei van je bedrijf om wel die rustmomenten te nemen. Hoe fijn zou het zijn als je bedrijf doorgaat zonder jouw aanwezigheid met de kwaliteit die je voor ogen hebt?

Waarom je als ondernemer op vakantie ‘moet’

Goed, ik zeg wel dat je op vakantie ‘moet’, maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Thuisblijven of af en toe een weekendje naar Drenthe is natuurlijk ook helemaal prima.

Toch zie ik 3 redenen waarom vrij nemen voor het functioneren van jou als ondernemer belangrijk is:

Je laadt je batterij weer op

Ontspannen is eenmaal nodig om ook vol gas te kunnen gaan. Even de boel de boel laten en jezelf de ruimte geven om helemaal in het nu te zijn. Door te ontspannen geef je je lichaam en brein de tijd om te herstellen. Het resultaat is dat je daarna beter functioneert; je maakt minder fouten, bent meer alert en werkt daardoor meer nauwkeurig.

 

Een boek dat je mooie concrete inzichten geeft over de functie van ‘rust’ is het boek ‘De kracht van rust’ van Mirjam van der Vegt . Echt een aanrader!

Verandering van spijs

Verandering van spijs doet eten. En verandering van omgeving en nieuwe ontmoetingen bezorgt je een bron van nieuwe verhalen en ingevingen. En daarnaast geeft het je ruimte om weer eens stil te staan bij de vraag of je het leven leeft dat je wilt leven, doe je nog de dingen die bijdrage aan je missie waar je waarden in mag toevoegen?

Creatief en vol energie

Krijg jij ook altijd dat beste idee als je onder de douche staat? Als je net halverwege je hardlooprondje bent? Of als je de hond uitlaat? Dit komt doordat je dan — als het goed is — ontspant en niet met je telefoon bezig bent. Meer ruimte in je hoofd is meer ruimte voor creativiteit en (na)denken!

Een gezond en zelfstandig bedrijf zonder jouw aanwezigheid? Dat kan!

Effecten van jouw vakantie op het team

En dan gaan we nog even door met de positieve effecten die jouw vakantie hebben. Het heeft namelijk ook positieve effecten op de groei van je bedrijf, vanuit het functioneren van jouw team. Op het moment dat jij namelijk letterlijk afstand neemt komt er ruimte.. En die effecten gaan verder dan puur het feit dat jij voor jezelf besluit om niet continue op je email te reageren. Namelijk:

Cultuur van vertrouwen

Efficiënt werk overdragen aan het team en echt loslaten draagt bij aan het vertrouwen in je team. Dat betekent dat je de overtuiging hebt dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht. En dat geeft veiligheid om initiatieven te nemen en dat te doen wat nodig is om het gewenste resultaat te behalen.

Benut potentieel van je medewerkers

Werk toevertrouwen aan je medewerkers daagt hen uit om nieuwe dingen te leren. Door het werk goed te verdelen onder je team zet je medewerkers in hun kracht en ze krijgen de kans om zich te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Omdat niet hun leidinggevende de problemen voor ze oplost als ze er even niet uitkomen, maar ze coacht (op afstand) hoe ze er zelf mee om kunnen gaan.

Vergroot zelfstandigheid van medewerkers

Zelfstandigheid van medewerkers wordt vergroot, waardoor zij zich minder vastklampen aan jou als ondernemer. Als je jouw medewerkers uitdaagt en als je ze blijft stimuleren, zullen ze altijd hard werken. En zullen ze daarin ook hun eigen gebied innemen.

Tijd voor ondernemen

Werk loslaten zal je als ondernemer een hoop tijd kunnen besparen, waardoor je meer toekomt aan:

O N D E R N E M E N. En ook ruimte hebt voor andere aspecten van je leven die ook belangrijk zijn, zoals je gezin, sociale activiteiten, sport etc.

Het is absoluut mogelijk om een zelfstandig en gezond bedrijf neer te zetten dat zich kan voorzetten zonder jouw aanwezigheid met de kwaliteit die jij voor ogen hebt. Het is makkelijker dan je denkt. Jouw bedrijf is namelijk de kennis en ervaring van je medewerkers. Dat is de waarde van je bedrijf.

De waarde van je bedrijf zit in de kennis en ervaring van je medewerkers!

Loslaten zonder stress

Als je hierin stappen te zetten hebt kan je eens over de volgende vragen nadenken:

  • Welke taken kan ik wel en niet delegeren? Je kunt taken delegeren als er medewerkers zijn die de kennis, het vertrouwen, de ervaring en de motivatie hebben om deze taken van je over te nemen.
  • Met welke kleinere, eenvoudiger taken kan je beginnen, zodat jij kunt wennen aan het uit handen geven. Ook kan dan de medewerker wennen aan de nieuwe verantwoordelijkheid.
  • Welke mensen zou je nodig hebben om jou hierbij te helpen?

De kracht van rust

Het boek ‘De kracht van rust’ van Mirjam van der Vegt heeft mij onder andere geïnspireerd voor het schrijven van deze blog. Mocht je meer inzicht willen hebben in het nut van rust, juist in deze vakantieperiode, dan raad ik je dit boek van harte aan.

G R A T I S Resultaatsessie

Misschien is de vraag of dat je bedrijf wel goed door blijft draaien als jij op vakantie gaat wel niet de enige vraag die je hebt. Merk je dat je vooral operationeel aan het managen bent, stress ervaart rondom ‘gedoe’ in je team en het idee dat je meer je vrijheid kwijt raakt. En zou je willen dat het leidinggevende je makkelijker afgaat.

Laten we dan eens uur 1 uur samen sparren gericht op jouw situatie waarin ik graag eens met je meedenk en je voorzie in een aantal praktische tips.

Deze resultaatsessie is GRATIS te boeken. 

Ik wil je danken voor het lezen. Rest mij je nu vooral om je een hele fijne vakantie te wensen. Geniet! Je hebt het verdiend!

PaktDoor_Petri

 

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl