Skip links

De “7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap” (The 7 Habits of Highly Effective People) is door Stephen Covey ontwikkelt. Het gelijknamige boek is één van de boeken die elke leider zou moeten lezen.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap volgens Stephen Covey:

  1. Wees proactief – (Be proactive)
  2. Begin met het einddoel voor ogen – (Begin with the end in mind)
  3. Prioriteiten stellen – (Put first things first)
  4. Denk in win/win (Samenwerken en communiceren) – (Think win-win)
  5. Eerst begrijpen, daarna begrepen worden – (Seek first to understand than to be understood)
  6. Synergie creëren – (Synergy)
  7. Continu groeien en verbeteren – (Sharpen the saw)

De 7 eigenschappen inhoudelijk?

Het doel van deze eigenschappen is om mensen te helpen om hun leven en werk effectiever te beheersen en hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Stephen Covey schreef over 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap in zijn boek, welke zeker een aanrader is voor elke leider, maar hieronder samengevat de 7 eigenschappen uitgelegd.

Eigenschap 1: “Wees proactief”

“Wees proactief” betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en acties, in plaats van te reageren op omstandigheden of anderen. Proactieve mensen richten zich op hun eigen waarden en doelen en nemen actie om die te realiseren, in plaats van te wachten tot iets hen overkomt.

Eigenschap 2: “Begin met het einddoel voor ogen”

Begin met het einddoel voor ogen” betekent dat je je bewust bent van je doelen en richt op het eindresultaat dat je wilt bereiken. Je probeert te voorkomen alleen bezig te zijn met de taken die moeten worden voltooid. Door met het einddoel voor ogen te beginnen, kun je gericht beslissingen nemen en acties uitvoeren die je dichter bij je doelen brengen. Je voorkomt hiermee dat je afdwaalt of tijd verspilt aan activiteiten die niet bijdragen aan het bereiken van je doelen.

Eigenschap 3: “Prioriteiten stellen”

“Prioriteiten stellen” is volgens Stephen Covey het bepalen van wat belangrijk is in je prive leven en werk, zodat je daarnaar kunt handelen. Dit betekent dat je focus richt op taken en activiteiten die de grootste impact hebben op je gestelde doelen. Je richt je tijd en energie daarop, in plaats van op dingen die daar mogelijk niet aan bijdragen.
Door prioriteiten te stellen, kun je werken aan wat echt belangrijk is en voorkom je dat je tijd verspilt aan dingen die weinig waarde toevoegen aan je leven en toekomst. Het helpt je ook om je doelen duidelijker voor ogen te houden en daarop te blijven concentreren, zodat je effectiever en efficiënter blijft werken.

Eigenschap 4: “Denk in win/win” (Samenwerken en communiceren)

“Denk in win/win” is volgens Stephen Covey het ontwikkelen van effectieve relaties met anderen door open en eerlijke communicatie, samenwerking en respect. Het gaat hier om het opbouwen van vertrouwensvolle en productieve relaties met anderen, zowel op persoonlijk (prive) als professioneel niveau (je werk).
Om goed samen te werken en te communiceren, moet je begrijpen hoe anderen denken en voelen, en daarnaast moet je bereid zijn om je eigen perspectief te delen. Het begint met goed luisteren en elkaar te respecteren, zelfs als je het niet eens bent met elkaar. Denk je in win-win dan kun je samen makkelijker problemen oplossen, betere beslissingen nemen en elkaar ondersteunen bij het bereiken van gezamenlijke doelen.

Eigenschap 5: ” Eerst begrijpen, daarna begrepen worden”

“Eerst begrijpen, daarna begrepen worden” is dat je van je eigen gedachten, emoties en gedragingen bewust bent. Je kunt daarin jezelf effectief beheersen in plaats van door hen beheerst te worden. Het gaat hier om het ontwikkelen van zelfkennis en zelfbeheersing, en om het vermogen om emoties te reguleren en effectief te reageren op in situaties.
Om jezelf te begrijpen en te beheersen, moet je inzicht hebben in je eigen waarden, overtuigingen en motivaties. Ben je op dat punt aangekomen dan moet je bereid zijn om te groeien en te veranderen als dat nodig is. Het betekent ook dat je je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen acties en beslissingen, en niet de schuld geeft aan anderen of jouw omstandigheden.
Door jezelf de 5de eigenschap te beheerser kun je conflicten vermijden en effectiever communiceren met anderen. Uiteindelijk kun je een meer gelukkig en bevredigend leven leiden.

Eigenschap 6: “Synergie creëren”

Synergie creëren” is het realiseren van een samenwerking waarbij het geheel meer waard is dan de som der delen. Het gaat hier om het samenwerken met anderen op zo’n manier dat je het beste uit jezelf en de anderen haalt. Het resultaat is groter dan wat je had kunnen bereiken door alleen te werken.
Om deze synergie te creëren, moet je open en respectvol zijn naar anderen, bereid zijn om samen te werken aan gezamenlijke doelen en elkaars sterkte en zwakte te erkennen en gebruiken. Hierin zet je eigen verlangens en behoeften opzij voor het gezamenlijke belang. Je werkt samen om conflicten en frustraties op te lossen en beslissingen te nemen.
Door synergie te creëren, kun je samen betere resultaten behalen, het vertrouwen en de samenwerking versterken in het team en je werk en persoonlijke relaties verbeteren.

Eigenschap 7: “Continu blijven groeien en verbeteren”

“Continu blijven groeien en verbeteren” in de laatste van de 7 eigenschappen vanuit het boek  “7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap” door Stephen Covey. Deze 7de eigenschap betekent dat je je niet tevreden stelt met de status quo, maar altijd op zoek bent naar manieren om jezelf en de situaties waarin je verkeert te verbeteren. Het gaat hier om een blijvende inspanning om persoonlijke groei en verbetering te realiseren, zowel op professioneel (werk) als op persoonlijk (prive) niveau.
Om te blijven groeien en verbeteren en de status quo te doorbreken, moet je bereid zijn om uit je comfortzone te stappen. Je wilt nieuwe dingen te leren en wilt experimenteren, en daarin is fouten geen probleem, omdat je ervan kunt leren. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen groei en verbetering, en om actie te ondernemen om je doelen te bereiken.
Door continu te blijven groeien en verbeteren, heb meer controle over de kwaliteit van je leven, ga je jouw doelen bereiken en maximaliseer je je persoonlijke en professionele potentieel.

Aan de gang met de 7 eigenschappen voor Effectief Leiderschap

De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap hebben alles te maken met hoe Stephen Covey tegen leiderschap aankeek/kijkt. Hij geeft ons handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Welke van de bovenstaande springt jou in het oog? Welke van deze schuurt? Of vind je het allemaal open deuren?
Toch is het interessant om eens een casus van jezelf te pakken en hierop terug te kijken hoe je dit gedaan hebt. Heb ik doelen gesteld? Heb ik geluisterd en met respect gereageerd op de ander?
Neem gerust contact op als je een leider of ondernemer bent die hier eens over wil verder praten.