Skip links

6 lessen uit mijn eerste jaar als ondernemer

Ondernemerschap. Fantastisch! Als startend ondernemer van PaktDoor ervaar ik volledige vrijheid, heb ik continu inspiratie, bepaal ik mijn eigen uren, wie ik ontmoet, wat ik doe, wat ik omzet en dat alles in een fantastisch evenwicht met mijn gezin. En zo aan het begin van het nieuwe jaar heb ik natuurlijk een strak plan met scherpe targets, zodat ik vlammend het nieuwe jaar in ga. Alsof mijn hobbels sinds het starten van mijn onderneming eind 2019 daarmee volledig zijn opgelost.

Als je me een beetje kent, weet je dat dit niet mijn verhaal zal zijn. En dat is het ook niet. Ik ervaar regelmatig een spanningsveld in alles wat ik graag wil doen, binnen de tijd die ik heb of in alles wat ik wil doen maar nog niet durf.

De start van dit nieuwe jaar is een moment om mezelf vanuit mijn ondernemerschap de vraag te stellen: “Gaan we het bedrijf inpakken of gaan we haar naam eer aan doen en doorpakken?”

“Ga ik mijn bedrijf PaktDoor inpakken of doe ik haar naam eer aan?”

In ontmoetingen met anderen merk ik dat veel vrouwen en mannen ook regelmatig een spanningsveld ervaren in de rollen die zij vervullen. In mijn geval ervaar ik uitdagingen in de combinatie van de rollen als partner, moeder, ambitieuze professional, vriendin, vrijwilliger in mijn kerk en daarnaast sport ik ook nog het liefst drie keer in de week.

Vragen die bij mij regelmatig voorbij komen zijn: “Wie mag ik zijn in de context van waar ik leef of werk?” en ook: “Welke ruimte mag ik zelf innemen?” En omdat ik niet de enige ben hierin, wil ik in deze blog wat inzichten van het afgelopen jaar met je delen.

 

“Hoe vind je evenwicht in de verschillende rollen die je vervult?”

Om je wat meer context te geven: in oktober 2019 ben ik als zzp’er aan de slag gegaan. Onze jongste dochter was toen 4 maanden oud. Ik ben getrouwd met Marcel en samen hebben we drie kinderen onder de 8 jaar. Na een periode van 12 jaar in loondienst was het voor mij een logische stap om als zelfstandige aan de slag te gaan. Toch ervaarde ik vooral de uitdaging in hoe ik op een gezonde manier alle facetten van ons leven een plek kon geven, dan in het realiseren van mijn ondernemingsdoelen.

Mijn 6 lessen op een rij

Ik heb veel geleerd in het afgelopen jaar en graag deel ik mijn lessen uit 2020 met je. Misschien dat ze jou helpen in 2021:

1. Ontspanning

Weet waar je energie van krijgt en voeg dit in je schema toe. In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten om te sporten of te bewegen. Ik laad daar erg van op. Een element wat ik nog meer heb leren organiseren in mijn schema. Misschien is dat voor jou een uurtje lezen, muziek luisteren of in bad gaan. Wat het ook is, plan dit wekelijks in je schema in.

2. Focus

De lockdownperiodes van 2020 hebben mij geleerd om gerichte keuzes te maken, simpelweg omdat ik tegen mijn eigen grenzen aanliep, doordat de kids de hele dag thuis waren. Na twee maanden lockdown kwamen we tot het inzicht dat we ons anders moesten organiseren. Hierdoor heb ik geleerd gericht keuzes te maken in waar ik wel en vooral ook niet mijn tijd aan wil geven. Dit betekende voor mij bijvoorbeeld ‘Nee zeggen’ tegen opdrachten die op korte termijn omzet zouden genereren, maar op lange termijn niet in lijn zouden zijn met mijn dromen en ambities. ‘Nee zeggen’ geeft ruimte, vrijheid en focus. Tegen wie of wat zou jij ‘nee’ willen zeggen in de komende periode?

3. Vooruitzicht

Met het eindpunt voor ogen afspraken maken in het nu. Dit creëert meer rust en overzicht. Dit betekent voor mij concreet dat ik aan mijn opdrachtgever, maar ook aan mijn man, regelmatig de vraag stel: ‘Wat verwacht je van mij?’. Stiekem gaat dit meestal beter in mijn werk dan in de communicatie thuis, maar we leren. ☺ De andere kant op kan dit ook betekenen dat ik mijn verwachtingen deel met de ander, zodat we achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Dit kan je doen door gericht vragen te stellen als: ‘Wat verwacht je van mij?’ of ‘Wanneer ben je tevreden?’.

4. Verantwoordelijkheid

Weten wie waar verantwoordelijk voor is, neemt een hoop ruis en onduidelijkheid weg. Ik ervaar dit zowel thuis (wie geeft de planten water) als in mijn werk (wie informeert medewerkers over een belangrijke wijziging). Maak afspraken, ook al voelt dat hier en daar wat kunstmatig. Juist wanneer er een flinke druk staat op de agenda, kan een bepaalde mate van structuur en ook routine bijdragen aan een goede flow.

5. Klankbord

Binnen mijn netwerk zoek ik altijd mensen waar ik mee kan klankborden, die ik deelgenoot maak van mijn verhaal en die me steunen. Juist als er voor je gevoel veel van je gevraagd wordt, kan het zo verhelderend zijn om met mensen om je heen te kunnen klankborden. Weer even met beide benen op de grond gezet worden door een goede vriendin of een spiegel in je ontwikkelproces door mijn opdrachtgever hebben mij erg geholpen in het afgelopen jaar. Voor mij erg zinvol en een echte musthave. Wie is jouw klankbord in 2021?

6. Let it be

Vier je succes, maar geef ook zeker ruimte aan je struggle. Het mag er allebei zijn en is onderdeel van het leven en het proces waar je nu in zit. In het afgelopen jaar heb ik ervaren dat het leven als een ondernemer me soms een powerwoman heeft laten voelen en soms ook niet. Juist door er aan toe te geven heb ik ervaren dat er daarna vaak weer een tijd van nieuwe inzichten volgt. Verzet je niet altijd, maar verken waar je gevoel vandaan komt. Door soms even lekker een uur (of misschien wel een dag of twee) toe te geven aan je mineur, volgt er vaak vanzelf weer een nieuwe energie. Great things never comes from comfort zones.

“Great things never comes from comfort zones.”

Deel je echte verhaal

Ik heb deze blog geschreven omdat ik in het social media landschap graag een eerlijk plaatje wil schetsen van mijn 1e jaar als ondernemer. Ik geloof in de kracht van het ‘echte’ verhaal. Van falen tot succes, van onzekerheid tot zelfvertrouwen. Ik hoop je te inspireren en vooral er toe aan te zetten, op welke plek je ook actief bent: Deel je echte verhaal, doe waar je blij van wordt, geef ruimte aan je proces, maak mensen deelgenoot van je reis en ontdek en vertrouw erop hoe jij met je talenten een verschil kan maken. Want als wij ons echte verhaal delen, kunnen we daarin een voorbeeld geven in het contact met de ander. Met als gevolg dat de ander ook de ruimte gaat ervaren om tevoorschijn te komen en te groeien.

Dat smaakt naar meer!

Ik begon deze blog met de vraag: “Gaan we het bedrijf inpakken of gaan we haar naam eer aan doen en doorpakken?”

Dit avontuur smaakt naar meer! Over all heb ik genoten van het avontuur van afgelopen jaar. Ik zie 2021 met nieuwe energie tegemoet! Ik zie uit naar de ontmoetingen, nieuwe opdrachtgevers, nieuwe inzichten. Ook heerlijk om na alle baby-praat weer ruimte te hebben voor een leuke masterclass om mezelf verder te ontwikkelen en ja, ik calculeer in dat ook 2021 me fouten laat maken en nieuwe lessen gaat leren. Kom maar op!

Als je meer ‘echte’ blogs wilt lezen, wil je dit bericht dan delen?  Zou toch mooi zijn als meer mensen blogs gaan schrijven met echte verhalen 😉

 

Petri Stalenhoef Paktdoor Organisatie Advies

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor is adviseur/ sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help bedrijven om concrete stappen voorwaarts te zetten in de ontwikkeling en professionalisering van de organisatie waarbij medewerkers vanuit hun talent samenwerken. Dit doe ik altijd in een goede sfeer, in verbinding, waarbij er altijd wordt gezocht naar de echte verhalen.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken via petri@paktdoor.nl