Skip links

Zo zet je je team in z’n kracht en speel jij jezelf als ondernemer vrij

Regelmatig spreek ik ondernemers die met vragen lopen als:

 • Hoe vind ik nou de juiste mensen op de juiste plek
 • Hoe zorg ik dat mijn team loopt als een geoliede machine
 • Hoe zorg ik dat mijn medewerkers niet afhaken bij verandering van koers
 • Hoe zorg ik dat ik mensen om me heen heb die me begrijpen en willen gaan voor m’n missie
 • Hoe zorg ik dat ik weer lekker kan ondernemen en leidinggeven kan zien als 2e natuur

Ruim 10 jaar begeleidde ik verschillende organisaties. Voor mij werd snel duidelijk dat de mate van succes in een bedrijf sterk afhing van hoe de ondernemer bereid was om met het team op te trekken en zo de weg naar het resultaat bewandelde.

Het succes zat niet zozeer in de implementatie van een besluit of het genereren van een goed idee. De sleutel van het succes ging over hoe de ondernemer nadacht over WIE hij daarvoor nodig had.

De juiste mensen op de juiste plek binnen je team

Dit is een van de belangrijkste dingen die je te doen hebt in je leidinggevende rol. En tegelijkertijd niet de makkelijkste taak zie ik in de praktijk en weet ik uit eigen ervaring. Maar als je het niet op orde hebt, dan krijg je geheid problemen. En daar wil je je kostbare tijd niet aan verspillen.

Hoe kan ik met meer effect leidinggeven?

Van Hoe naar Wie

Wat je merkt is dat je dus veel bezig bent met het blussen van brandjes en er allerlei adhoc-zaken. Hoe je impact maakt met je bedrijf hangt af van wie je om je heen organiseert.
Vaak denken we na over de hoe-vraag, hoe komen we van A naar B, hoe gaan we dat doel realiseren. Alleen de wie-vraag wordt daarin vaak overgeslagen, wie kan dit voor mij doen?
Dit heeft een aantal nadelige gevolgen. Namelijk:

 • Medewerkers voelen zich minder aangelijnd en betrokken
 • De workload van jou als ondernemer blijft maar toenemen, want iemand moet het doen
 • De groei van je bedrijf stagneert op de lange termijn doordat een relatief kleine groep al het werk te doen heeft.

Het heeft dus een aantal voordelen om jezelf vaker de Wie-vraag te stellen.

Wie kan dit voor mij doen?

Wie kan deze rol het beste vervullen?

Bijkomend voordeel is dat je zult zien dat als je helder hebt wie het werk voor je gaat doen, de hoe vraag daar vanzelf uit volgt. Dus hier nog even kort op een rij welke voordelen het heeft om je actief te verdiepen in de wie-vraag:

Build your people and your people will build your business.

De meerwaarde van de ‘wie-vraag’.

Je speelt jezelf als ondernemer vrij

Dat begint met na te denken hoe jij met focus kunt werken. Daarin kan het helpend zijn om na te denken wat het bedrijf nodig heeft zodat het op zichzelf draait zonder dat het jou overal voor nodig heeft. Dat betekent dus dat je kritisch nadenkt wie welke taken kan doen of van jou kan overnemen zodat jij bezig kunt zijn met wat je het liefste doet en dat is ondernemen.

Je behaalt als bedrijf betere resultaten

Doordat je gericht gaat kijken wie je voor welke taak nodig hebt, ga je ook doelgericht aan de slag met je doelen en deadlines. Een bedrijf waarbij de resultaten op de eerste plaats staan, die vertaald worden naar goede en concrete doelstellingen en daarin de verantwoordelijkheden belegd bij mensen zal met focus werken en topprestaties kunnen leveren.

Je zet je team in z'n kracht

Wil je het zelf makkelijker krijgen? Wil je dat het in je team goed loopt en dat ze zelfstandig kunnen werken? Zorg dan altijd dat je de basis van je team goed hebt staan: dus de juiste mensen op de juiste plek. Een belangrijke voorwaarde is daarvoor wel dat er een sfeer is van vertrouwen waarin medewerkers zich durven uiten, zij zich gehoord voelen en de ruimte krijgen om fouten te maken.

Behalve dat je kunt kijken naar wat iemands expertise is, is het heel waardevol om in te zoomen op iemands manier van werken, ambities en ontwikkelingsmogelijkheden. Je zal merken dat medewerkers zich gezien voelen en de betrokkenheid tot de organisatie toe zal nemen.

Wie niet Hoe

Deze blog begon ik met een aantal vragen die jij vast en zeker herkent anders was je nu niet tot hier gekomen 🙂

Ik sluit deze blog graag met een aantal vragen af die jij jezelf kunt stellen waardoor jij je team in z’n kracht zet en jezelf als ondernemer vrijspeelt:

 • Wie heb ik nodig op welke plek
 • Wie in mijn team draagt bij dat mijn team loopt als een geoliede machine
 • Wie in mijn team kan ik actief betrekken bij veranderingen van koers zodat mijn bedrijf ook de stappen kan maken gericht op de toekomst
 • Wie in mijn team begrijpt mij en wil gaan voor m’n missie
 • Wie in mijn team kan mij helpen zodat ik weer lekker kan ondernemen en leidinggeven kan zien als 2e natuur

Gratis E-Book

Voorkom dat je team je veel energie kost en je er niet uithaalt wat erin zit! Download hier mijn ‘Gratis E-Book met 4 Gouden tips voor ondernemers hoe je je team voor je laat werken in plaats van tegen je.’

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl