Skip links

Wat Crossfit mij leerde over leiderschap

Paktdoor-met-Kettlebelt-5635

5 jaar geleden ben ik krachttraining/ crossfit gaan doen. Ik startte heel enthousiast en fanatiek de trainingen. Wat je van mij moet weten is dat ik graag stukga in een goeie workout en ik ben ook vrij competitief ingesteld. Toch merkte ik al heel snel dat je alleen met rammen en een positieve mindset niet persé beter wordt. Sterker nog, je krijgt last van pijntjes, je raakt vermoeid en je boekt op de lange termijn niet veel progressie. Je lijf gaat zelfs een beetje tegen je werken.

Veel oefenen en het hebben van buddies

De echte groei en ontwikkeling kwam toen ik de techniek van de sport onder de knie kreeg. En na heel heel veel oefenen. Hierin mag ik natuurlijk ook niet de support van een aantal trouwe buddies vergeten. Aangemoedigd worden als je er even doorheen zat. En met dezelfde motivatie ervoor gaan om persoonlijke grenzen te verleggen. Goud!

Crossfit, maar eigenlijk alle sporten baseren zich op bepaalde fundamentele basisvaardigheden. In deze blog neem ik je mee in wat crossfit mij leerde over leiderschap.

Alle sporten baseren zich op fundamentele basisvaardigheden.

Train jij je leiderschap?

Als je de metafoor van het sporten op leidinggeven legt, laat de realiteit vaak wat anders zien. Bijvoorbeeld, een automonteur wordt chef werkplaats, een ondernemer start alleen, krijgt personeel en gaat automatisch leidinggeven.
Zonder training verwachten we dat de vaardigheid om de juiste sturing te geven aanwezig is. Toch ontbreekt het daar vaak aan.

Je conditie als leidinggevende

Je uithoudingsvermogen als leidinggeven kan je dus trainen. Dit kan je doen door de volgende elementen:

 1. Door op te trekken met gelijkgestemden (wie zijn jouw buddies?)
 2. Door te sparren over situaties
 3. Door te leren over de ’technieken’ van leiderschap
 4. Door te ‘oefenen’ in de praktijk en daar op te reflecteren

Zo krijgen leidinggevenden de kracht en het (emotionele) uithoudingsvermogen om te doen wat nodig is, in het bijzonder als de (werk)druk toeneemt.

Onder druk wordt alles zichtbaar

Een ander voordeel van trainen is dat het je helpt in onrustige tijden. Als de druk groot wordt binnen je bedrijf moet je kunnen vertrouwen op de vaardigheden die je eerder hebt gekweekt. Zodat je kunt doen wat nodig is om te presteren.

Als je maar vaak genoeg bijv. een snatch (crossfit term 😉 traint, gaan die bewegingen in je spiergeheugen zitten. Zo kan je gaan vertrouwen op de vaardigheden die je in de loop van de tijd hebt aangeleerd. En dat maakt dat je bij een challenge je goed kan focussen op doelen die voor je liggen.

Hoe goed beslagen kom jij ten ijs als de druk groot is?

Maar de realiteit van leiderschap is vaak anders. Misschien ben je er ‘gewoon’ ingerold omdat je bedrijf zo hard is gaan groeien en dat je personeel nodig had. Misschien heb je bewust gekozen om leiding te geven, maar baseer je het puur op je eigen voorbeelden. Hoe goed beslagen kom jij ten ijs als de druk groot is ? En als het team daarin naar jou als aanvoerder kijkt? (om maar even in de sporttermen te blijven.)

Als jij onder druk staat:

 • Heb je dan de kracht en het uithoudingsvermogen die nodig is om er voor je medewerkers te zijn?
 • Heb je het vermogen om koers te houden ook al is er weerstand?
 • Ben je in staat om antwoorden te geven in plaats van emotioneel te reageren?
 • Heb je het vertrouwen in je eigen basistechniek om je op je strategie en keuzes te concentreren?

Of merk je dat je je vaak laat leiden door de reacties uit de markt of vanuit je team. Dat je opgelucht ademt haalt als een medewerker toch zelf de organisatie verlaat, of een kandidaat zich uit de sollicitatieprocedure terugtrekt?

Oefenen in leiderschap geeft ruimte voor focus

Het is de kunst om de grondbeginselen van leidinggeven onder de knie te krijgen. Zo hoef je niet weg te kijken in een crisis, maar zie je wat er aan de hand is. En ook dat is trainen en oefenen. Jij bent de aanvoerder van het team, er wordt op jou gerekend. Dus bereid je voor..

PaktDoor in Leidinggeven

Ik wil je danken voor het lezen. Je bent misschien door mijn blog geïnspireerd, misschien zie je ook wel de noodzaak om je leiderschap te trainen maar weet je niet hoe.

En misschien herken je dit?

 • Verloopt het aansturen van je medewerkers soms best lastig?
 • Wil je graag praktische vaardigheden om leiding te geven?
 • Krijg je spanning van situaties in je team en met name hoe je daar mee om kan omgaan?
 • Wil je graag op korte termijn weten wat je kunt doen zodat het weer soepel loopt in je team?

Start dan met het traject ‘PaktDoor in Leidinggeven’.

In 5 gesprekken van 1,5 uur gaan we samen aan de slag. We zoomen in op jouw situatie en je krijgt de inzichten en handvatten om nieuwe stappen te zetten. En we zorgen samen dat je ze ook implementeert. Je weet precies wat je moet doen, het wordt voor jou een stuk makkelijker zodat het ook weer lekker gaat lopen. Hoe fijn is dat?

Via deze link kunnen we in contact komen met elkaar.  

 

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor. Leiderschapsontwikkeling voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl