Skip links

Leiderschap begint met het leiden van jezelf

Herken jij dit?

 1. Als er iets besloten moet worden, telt mijn mening vaak het zwaarste.
 2. Als er problemen zijn binnen het bedrijf, wordt er snel naar mij gekeken.
 3. Naar mij wordt er vaak gekeken als er iets besproken wordt.
 4. Mensen zijn het het snelste met mij eens…

Als je kijkt in een groep hoe mensen zich gedragen, worden leiders t.o.v. de volgers vaak snel zichtbaar. Door bovenstaande vragen te stellen kom je er snel achter wie de echte leider is in een groep. Daar hoef je dus niet eens de posities/ functies van mensen van te weten. Let er maar eens op. Dit zie je ook bij verenigingen, schoolbesturen, sportteams etc.

In dat besef is het belangrijk dat je bewust houding kiest in de rol die je te vervullen hebt.

Je bent meer dan wat je doet

Als we ons introduceren in een nieuwe omgeving zeggen we meestal iets vanuit wat we doen. ‘Ik ben ondernemer’ of manager van een bedrijf. Maar we zijn meer dan dat. We zijn leiders. Nu hoor ik je misschien denken, dat hoeft allemaal niet zo zwaar. Ik zag een kans in de markt en ben het gewoon gaan doen. Of ik kreeg een promotie en heb dat met beide handen aangepakt.
Maar of je nu veel of weinig personeel hebt, jij bent een leider. Van je bedrijf, een team en ook van jezelf.

Leiderschap heeft alles te maken met het hebben van invloed. En daarin is het de kunst om mensen te bewegen om jou te volgen.

Ik mag veel optrekken met ondernemers die hun team niet altijd meekrijgen in de ontwikkelingen van het bedrijf. En dan hoor ik regelmatig een aantal veelvoorkomende ‘pijnen’ waarom een team niet goed functioneert. Bijvoorbeeld medewerkers:

 1. weten niet wat ze moeten doen.
 2. weten niet hoe ze iets moeten doen.
 3. weten niet waarom ze iets moeten doen.
 4. zijn zelf niet in staat bepaalde hindernissen weg te nemen.

Deze 4 redenen waarom mensen onder hun niveau presteren, worden medewerkers vaak verweten, maar het zijn in de kern leiderschapsverantwoordelijkheden. Hoe jij daarin medewerkers voorgaat, wat jij belangrijk vindt is daarin cruciaal.

Mensen pikken onze houding op zoals ze onze verkoudheid oppikken. Door dicht in onze buurt te komen. Hoe jij bent afgestemd en daarin ook goed voor jezelf zorgt is daarin van groot belang.

Mensen pikken onze houding op zoals ze een verkoudheid oppikken.

Ga weer terug naar wat voor jou belangrijk is

Daarom is het heel goed eerst terug gaan naar wat voor jou belangrijk is. Voordat jij voor de ‘kudde’ uitgaat. Niet alleen maar werken in je bedrijf, maar ook aan je bedrijf en dus ook aan jouw persoonlijk leiderschap.

En nu?

Om hier eens concreet mee aan de slag te gaan, kan je het volgende doen. Pak eens je laptop of pen en papier. En geef antwoord op de volgende vragen:

 • Welke aspecten van je leven geef jij op dit moment aandacht? Denk aan leven vanuit je levensdoel, financiën, werk, gezondheid, relatie, gezin, vrije tijd, persoonlijke groei.
 • Hoe tevreden ben jij op dit moment in hoe je je tijd doorbrengt? Zowel zakelijk, maar ook vanuit je privé-situatie. Vanuit je relatie of je gezin?Vanuit je lifestyle? Sport, gezond eten? Rust? Slapen?
 • Hoe zou je willen dat het is?
 • Welke ideeën staan al langere tijd op je lijstje, maar kwam je niet aan toe, of durfde je aan te denken.
 • Wat kan je morgen doen om hiermee aan de slag te gaan?

 

Zou er op dit moment nog meer uit te halen zijn?

Zodat jij nog meer een leidinggevende met impact kunt zijn. Maar ook zodat je goede een partner kunt zijn, een vader/moeder, een vriend(in), een collega met impact?

Als het gaat om het hebben van invloed, heb jij de sleutel in handen. Jij kan hierin keuzes maken om je tijd anders vorm te geven. Maar dat begint erbij om stil te staan bij hoe het nu is.

De ander kunnen leiden, begint met het leiden van jezelf.

De ander kunnen leiden, begint met het leiden van onszelf.
Dat gaat veel verder dan het formuleren van targets en resultaatgebieden. Jouw leiderschap draagt in de eerste plaats zorg over jezelf en  dan onze omgeving.

Dit gaat over waar we voor staan en waar we onze tijd aan willen geven. En dit gaat ook over waar we onze tijd niet aan willen geven. Dit gaat over hoe we met anderen willen omgaan en dit gaat over hoe het verschil maken als mens.

Wat mensen nodig hebben is niet een motto om na te zeggen, maar een voorbeeld om te volgen!

Leiderschapsontwikkeling voor ondernemers

Ik hoop natuurlijk dat deze blog je aanzet om met meer impact aan de slag te gaan. Want weet dat het de moeite waard is.  Misschien zie je ook wel de noodzaak om hierin meer te ontwikkelen maar weet je niet waar je moet beginnen. Ik help je daar graag bij.
Wil je graag op korte termijn weten wat je kunt doen zodat het weer soepel loopt in je bedrijf en gerichte stappen kunt zetten? Start dan met het traject ‘PaktDoor in Leidinggeven’.

Eenmalige scherpe introductieprijs
Het is een programma van drie maanden. En wees er snel bij want als je hebt nog 1 dag (vrijdag 8 oktober 2021) om aanspraak te maken op dit buitenkansje. Ik heb namelijk nog plek vrij voor een eenmalige introductieprijs. En daarmee krijg je 30% korting op het totaalbedrag.

Ik heb een programma ontwikkeld waarbij we in 4 gesprekken van ongeveer 1,5 uur samen aan de slag gaan. We zoomen in op jouw situatie, zoeken naar jouw focus en je krijgt de inzichten en handvatten om nieuwe stappen te zetten. En we zorgen samen dat je ze ook implementeert. Je weet precies wat je moet doen, het wordt voor jou een stuk makkelijker zodat het ook weer lekker gaat lopen. Hoe fijn is dat?

Dus, wil jij meer impact en focus met minder moeite?
Via deze link komen we in contact met elkaar

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken via petri@paktdoor.nl