Skip links

5 tips hoe medewerkers dat stapje extra zetten

In de basis heb je een topteam van de juiste mensen. Allemaal goed in hun vak, aardig in de omgang maar dat extra stapje om een succesvolle bijdrage te leveren ontbreekt.
Jij wilt juist dat jouw medewerkers minder achterover leunen en meer initiatief nemen?

In deze blog geef ik je 5 tips hoe jij als leidinggevende ervoor zorgt dat medewerkers vanuit hun kwaliteiten dat extra stapje zetten.

81%  van de medewerkers voelt zich NIET betrokken

Uit recent onderzoek (Gallup, 2020) blijkt dat medewerkers die meer support ervaren vanuit de organisatie, als het gaat om het gebruik van sterke punten, meer betrokken zijn.

Het afgelopen decennium heeft Gallup veel onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van medewerkers bij hun werk. Daaruit blijkt dat in Nederland slechts 9% van de medewerkers betrokken is bij zijn/haar werk.

Medewerkers die de mogelijkheid hebben om dagelijks te doen waar ze het beste in zijn:

 • Presteren beter
 • Zijn innovatief
 • Werken met meer plezier en energie

Organisaties en teams waarbij de focus ligt op de talenten van de medewerkers en de ontwikkeling en inzet daarvan, zal substantieel beter presteren dan organisaties waarin dat niet zo is. Klinkt best logisch maar mocht je je nog meer afvragen waar dat belangrijk voor is dan hierbij nog een korte opsomming:

 • De sales neemt toe
 • De winst stijgt
 • Het ziekteverzuim neemt af

Focus op de talenten van je medewerkers levert dus niet alleen een meer gelukkige medewerker op. Er wordt ECHT resultaat geboekt. En jij als direct leidinggevende hebt daar de meeste invloed op.

Ben jij op de hoogte van de ambities van je team?

Als het gaat om de betrokkenheid van medewerkers en het benutten van talenten van medewerkers zie je in de praktijk vaak het volgende:

 1. Een groot deel van de leidinggevenden is niet op de hoogte van de ambities en de kwaliteiten van de medewerkers.
 2. Het merendeel van de medewerkers wordt niet ingezet op haar talenten.
 3. Toppers verlaten de organisatie, omdat ze op zoek gaan naar een omgeving en functie waar ze wel waarde kunnen toevoegen vanuit hun kwaliteiten en energie krijgen van hun werk.

Wie zijn mijn medewerkers en wat hebben zij van MIJ nodig om de beste prestaties te leveren?

Het vraagt als leidinggevende om een andere focus

Het vraagt dus als leidinggevende een andere focus om de kwaliteiten van je medewerkers te benutten. Belangrijker is om je af te vragen: Wie zijn mijn medewerkers en wat hebben zij van MIJ nodig om de beste prestaties te leveren?

Medewerkers die meer support ervaren vanuit de organisatie zijn meer betrokken.

5 tips om medewerkers dat extra stapje te laten zetten

Nu denk je misschien, maar hoe doe ik dat dan? Besef dat jij als leidinggevende een cruciale rol hebt in de wijze waarop medewerkers zich betrokken voelen. Daarom geef ik je graag 5 tips om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Ontdek samen met je medewerkers wat hun kwaliteiten zijn. Waar zijn je medewerkers echt goed in en waar krijgen ze energie van. Vraag hier ook gericht naar.

Focus op de talenten en de mogelijkheden die je medewerkers wel hebben (in plaats van op dat wat ze tekortkomen, hun zwakke punten).

Maak budget vrij voor coaching en training om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen tot excellente punten.

Faciliteer dat ze hun talenten optimaal inzetten ten behoeve van de teamdoelstellingen, 80% van al het werk dat ze doen moet aansluiten bij hun kwaliteiten.

Draag zorg voor een veilige werkomgeving in een sfeer van vertrouwen waarin medewerkers zich durven uiten, zij zich gehoord worden en de ruimte krijgen om fouten te maken.

‘Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree it will live its whole life believing that it is stupid.’

 

Medewerkers zijn geen machines

Medewerkers zijn geen machines. Hoe graag je je werkprocessen wil automatiseren zo werkt dat niet geheel met je medewerkers. Het vraagt aandacht om te zien hoe medewerkers individueel goed tot hun recht komen.

En jij als leidinggevende zal medewerkers moeten helpen om daarin voor te gaan.

Als je nog meer wilt lezen hierover dan verwijs ik je graag naar mijn Gratis E-Book met 4 Gouden tips waar je al gelijk mee aan de slag kan.

G R A T I S Resultaatsessie

 • Wil je graag praktische vaardigheden om talentgericht leiding te geven?
 • Verloopt het aansturen van je medewerkers soms best lastig?
 • Vraag je je af hoe je een team voor je laat werken in plaats van tegen je?

Laten we dan eens uur 1 uur samen sparren gericht op jouw situatie waarin ik graag eens met je meedenk en je voorzie in een aantal praktische tips.

Deze resultaatsessie is GRATIS te boeken. 

paktdoor powerliften voor bedrijvenPetri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl