Skip links

4 tips hoe je met focus kunt leidinggeven

Focussen; we vinden het allemaal super moeilijk. We zijn zo gewend dat we met 100 dingen tegelijkertijd bezig zijn. Ook binnen onze werkomgeving. We hebben onze mobiel, even snel een filmpje, appje, onze email en onze collega’s. En hoe vaak is het eigenlijk niet allemaal één grote A F L E I D I N G.

In deze blog geef ik je een aantal tips hoe jij als leider met meer focus aan het nieuwe jaar 2022 kan beginnen.

Gebrek aan focus

Regelmatig spreek ik ondernemers die minimaal een 50-urige werkweek hebben. En dan nog hebben ze een gebrek aan tijd om te kunnen doen wat ze graag willen doen.

Mensen hebben geen gebrek aan tijd, maar wel een gebrek aan focus.

En dit geldt niet alleen voor ondernemers, dit geldt voor ons allemaal in hoe we ons leven inrichten, waar we (bewust) onze aandacht aan geven.

Het is dus zinvol om te beseffen dat jouw focus als leidinggevende een directe impact heeft op het resultaat en de aandacht van jouw team en organisatie!

Wensen veranderen de wereld niet!

4 tips hoe jij met meer focus jouw team kunt leiden.

1. Je kunt niet doen wat je niet definieert

Je kunt niet doen wat je niet definieert. Zo vaak in gesprekken delen we onze voornemens zonder daar concrete doelen aan te verbinden. Wensen als:

  • ‘Ik zou graag willen afvallen.’
  • ‘Ik zou graag aandacht willen hebben voor de ontwikkeling van mijn medewerkers.’
  • ‘Ik wil graag werken aan mijn bedrijf in plaats van in mijn bedrijf.’
  • ‘Ik wil graag weer de vrijheid terug waarom ik ondernemer ben geworden.’

Zomaar wat voorbeelden. Maar als we het bij deze voornemens, laten gaan we nooit resultaten boeken. We delen slechts onze wensen. En wensen veranderen de wereld niet. Om wensen te realiseren zullen je na moeten denken hoe je dit gaat doen en doelen moeten stellen om daar te komen . Dus start met het definiëren van je doelen.
Onderzoek onderstreept dat ook. Als mensen hun doelen opschrijven neemt de kans dat zij die ook daadwerkelijk gaan uitvoeren met 42% toe.
En als deze mensen dit ook nog eens met iemand in hun omgeving delen, dan neemt de kans met 78% toe dat zij dit ook echt gaan doen.

 

Dus start met het definiëren van je doelen. Heb je een wens, deel met mensen wat je graag wilt bereiken en start met:

  • Wat is je wens?
  • Wat ga ik doen?
  • Hoe ga ik dat doen?
  • Met wie ga ik dit doen?

True success is doing more of what matters most.

2. Haal de afleiding weg

Je weet het al, maar haal de afleiding weg. Het werkt heel goed. Onlangs hoorde ik dat wij gemiddeld op een dag 2617 keer onze mobiele telefoon aanraken. 2617 keer!! Ik schrok ervan en ik voelde me eerlijk gezegd ook wel aangesproken.

Toch streef ik er naar om met minder afleiding mijn dingen te doen. Zo nu en dan start ik bijvoorbeeld de ochtend om 5.00 uur. Ja echt! En ik ondervind steeds meer de waarde van dit moment. Ik merk dat vooral omdat ik weinig afleiding heb en daardoor vaak de meeste meters maak van de dag.

Voor jou hoeft dit tijdstip natuurlijk niet te werken. 😉

Mag ik je een vraag stellen?

Hoe vaak creëer je een ‘afleiding vrije-zone’ waarin je een periode onafgebroken, zonder te stoppen aan iets werkt? Hoe vaak zet je bewust je telefoon op vliegtuigmodus om gericht aan de slag te gaan?

 

Als we ons continue door kleine dingen laten afleiden, zullen we nooit in het groot verschil kunnen maken.

Succes behalen in de toekomst wordt bepaald door de stappen die jij vandaag zet!

3. Zet in op het proces in plaats van op het resultaat

Vaak zijn we in onze doelen heel erg gefixeerd op het resultaat. Terwijl de stappen die we zetten bepalen of we de doelen bereiken. Het gaat om het proces, de weg naar je doelen toe. Dus zodra je doelen gedefinieerd hebt, is het zo goed om er kleine meetbare acties aan te verbinden. Acties die haalbaar zijn en die leiden naar het doel.

 

Waarom? Omdat je de uitkomst van je doelen niet altijd kunt voorspellen. Zo weet je niet wat je onderweg tegenkomt. Bijvoorbeeld hoe de concurrentie het doet, of je uitstroom hebt van personeel of als er ineens een pandemie voorbij komt zoals afgelopen jaar. Dit kan je doelen behoorlijk dwarsbomen. Daarom is het goed om te kijken naar waar je wel invloed op hebt. De acties die je onderneemt en hoe je reageert op problemen die je onderweg tegenkomt. Hoe jij dit proces leidt zal invloed hebben op het resultaat.

4. Ga het doen!

Train het! Als je iets oefent, word je er beter in. Dus lees dat boek. Geen tijd? Dat is het hele punt van aandacht voor iets hebben. Dat je bewust kiest en tijd vrijmaakt, zodat je andere dingen daardoor bewust links laat liggen.

Focus on the Good!

Jij bent een leider en je hebt invloed!

Jij bent een leider en je hebt invloed. Jouw houding en focus heeft invloed op jouw omgeving waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Door jouw focus zal je verschil kunnen maken. In jouw rol als werkgever, door het benutten van potentieel van je medewerkers, door hoe klanten zich behandeld voelen en door de successen die je kan boeken met je bedrijf.

Leiderschapsontwikkeling voor ondernemers

Ik hoop natuurlijk dat deze blog je aanzet om met meer focus aan de slag te gaan. Want weet dat het de moeite waard is. Alles wat aandacht geeft groeit. Misschien zie je ook wel de noodzaak om hierin meer te ontwikkelen maar weet je niet waar je moet beginnen. Ik help je daar graag bij.

Wil je graag op korte termijn weten wat je kunt doen zodat het weer soepel loopt in je bedrijf en gerichte stappen kunt zetten? En wil jij meer impact en focus met minder moeite?

Via deze link kunnen we in contact komen met elkaar.

 

Petri Stalenhoef-Maaskant, auteur van deze blog, eigenaar van het bedrijf PaktDoor sparringpartner voor de MKB-ondernemer. Ik help ambitieuze ondernemers hoe je je teams voor je laat werken in plaats van tegen je, zodat hun bedrijf met succes kan blijven groeien.

Eens verder praten? Je kunt me bereiken op 06-38083272 of via petri@paktdoor.nl